Hoogsensitief

Als hoogsentitief coach leer ik je hoe je je hooggevoeligheid herkent. Met goede begeleiding en praktische tips leer ik je om je energie en hooggevoeligheid op een juiste manier in te zetten. Zodat het je kracht geeft en je minder snel oververmoeid, overprikkeld of gestrest zult raken.

Wat is hoogsensitief

Psycholoog Elaine Aron introduceerde de term hoogsensitief persoon (HSP) in het jaar 1996. Aron omschrijft een hoogsensitief persoon als iemand die sterker geprikkeld wordt dan een niet hooggevoelig persoon. Hoogsensitiviteit is geen psychische klacht, maar een persoonlijkheidskenmerk. Mensen die zich hierin herkennen zouden gevoeliger zijn voor omgevings-, sociale en emotionele prikkels. Dit betekent dat je meer prikkels waarneemt dan anderen en/of de prikkels die je binnenkrijgt harder binnenkomen.

hoogsensitief

Omgaan met hoogsensitiviteit

Mensen die hoogsensitief zijn ervaren vaak uitdagingen in het dagelijks leven, omdat prikkels veel heftiger binnenkomen? Hoe voorkom je dat jij uitput en hoe kun je als hoogsensitief persoon in je kracht staan? Er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen:

Zelfwaarde is erg belangrijk!

Als hoogsensitief persoon kan het zijn dat jij je anders voelt dan anderen en je focust op het negatieve. Maar dat anders zijn hoeft niet slecht te zijn. Zelfacceptatie kan jou helpen om beter om te gaan met hoogsensitiviteit.

Leer je grenzen kennen

Doordat jij sterker geprikkeld dan anderen werken sommige dingen net even anders voor jou. Het kan helpen als je leert om je grenzen goed te kennen. Kijk wat jou energie geeft en wat jou energie kost.

Bouw hersteltijd in

Jij hebt vaak wat meer ruimte nodig om op te laden dan een ander. Om in balans te blijven heb jij hersteltijd, oftewel ontspanning, nodig. Doordat jij prikkels anders ervaart zullen dingen sneller inspannend zijn, jij bereikt wellicht sneller je grens dan een ander. Het is voor jou belangrijk om voldoende tijd in te bouwen om te ontspannen en te ontprikkelen.

Hulp

Misschien heb ik je al een beetje kunnen helpen met deze tips. Maar als je nog wat meer tips en hulp kunt gebruiken, help ik je graag. Klik hieronder om een afspraak in te plannen. Als hoogsensitief coach leer ik je hoe je je hooggevoeligheid herkent. Met goede begeleiding en praktische tips leer ik je om je energie en hooggevoeligheid op een juiste manier in te zetten. Zodat het je kracht geeft en je minder snel oververmoeid, overprikkeld of gestrest zult raken.